ikinevat
– Liian pienistä ihmiset nykyään valittavat, puuskahtaa 81-vuotias Antero Ikineva talossaan Kuhassa Simonkankaantiellä – eikä asiasta kuulosta eri mieltä olevan vaimo Ellikään, 78 vuotta.
Jo pitkään eläkepäiviä viettäneeltä pariskunnalta arkitoimet sujuvat edelleen vaivattomasti. Isäntä on tälle talvelle jopa kolmeen kertaan pudottanut lumet talon katolta. Kuvassa oikealla näkyykin melkoinen lumivuori pudotusten jäljiltä, vasemmalla on lumivuorta pitänyt madaltaa olohuoneen ikkunan edestä.
– Kun en ole mikään varsinainen rakennusmies niin minusta on ollut varminta aina pudottaa lumet katolta, isäntä naurahtaa rakenteelle jonka on aikanaan itse tehnyt.
Talo koostuu kahdesta osasta, vanhemmasta jalasmökistä ja siihen laajennukseksi tehdystä isommasta osasta.
Lumitöitä tälle talvelle on riittänyt muuallakin kuin katolla, mutta pihatien maantielle käy traktorilla avaamassa lähellä asuva urakoitsija.
Lumitöihin pariskunta ei niinkään viittaa pienistä valittamisella vaan kummallekin antaa pitkä ikä pohjaa verrata nykyistä elämää jonnekin 1960- ja 70-lukuihin jolloin kaikkea joutui tekemään omin voimin, ja kun varsinkin elannon saanti oli tiukassa.
Ikinevoilla on molemmilla työhistoriaa Ruotsista viidentoista vuoden ajalta vuodesta 1970 lähtien. Antero lähti ensin katsastelemaan työmahdollisuuksia Tukholman lähettyville minne sitten Elli tuli pian perässä heidän 5- ja 7-vuotiaiden lastensa kanssa. Lue lisää tuoreimmasta Kuriirista.