Sääksi eli kalasääski on varsinainen linnanrakentaja. Sen pesä on halkaisijaltaa hyvinkin parimetrinen, ellei isompikin risulinnoitus.

Lisäksi pesä on vielä puun, usein kelon latvassa, jonne ei välttämättä kiivetä noin vain.

Saariharjun seudun metsissä, soilla ja vesillä viihtyvä Tapio Kelanti ei taannoin hillareissullaan löytänyt marjoaj ja ryhtyi kalastamaan. Hän huomasi paikalla olleen kaksi muutakin kalastajaa: saukko ja sääksi.

Kelanti huomasi, että sääksi oli tehnyt läheisen kelon latvaan pesän. Maanantaina hänen vinkistään saapui paikalle linturengastaja ja pesänkartoittaja Olli-Pekka Karlin.

Karlin selvitti nopeasti kopterikameralla, että pesässä oli kolme poikasta. Sitten hän arvioi, voiko keloon kiivetä poikasten rengastamista varten.

Kelon alaosa olikin kiipeämiskelpoinen, mutta metri-pari ennen pesää sen runko kävi niin hauraan oloiseksi, että Karlin päätti kääntyä takaisin.

Liian vaarallista puuta kutsutaan rengastajien keskuudessa leksenpuuksi: jos sellaiseen kiipeää, vaimo voi jäädä leskeksi. Niihin ei harkitseva rengastaja kiipeä.

Mutta kopterin kuvasta Karlin pystyi vahvistamaan pesän asutuksi. Nyt puu rauhoitetaan.Kelannin ja Karlinin sääksihavaintoreissusta on reportaasi 1. elokuuta ilmestyneessä Kuriirissa.